Stoktechniek

Met een goede stoktechniek speel je lekkerder en houd je het langer vol. Je kan sneller spelen, langzaam en zacht heb je alles onder controle en je kan harder spelen zonder dat het kracht kost. Daarnaast voorkom je blessures en draagt het bij aan een betere sound. 

In deze les behandel ik twee varianten van Matched Grip. 

  • German style 
  • French style 

German Matched Grip

Maak je wijsvinger krom en leg daar de drumstok in. Laat de stok stuiteren en verschuif je wijsvinger om zo het punt te vinden waar de stok het best stuitert. Daar pak je ‘m vast tussen je duim en wijsvinger. Vervolgens draai je je hand zodat je bovenop je hand kan kijken. Dat zorgt ervoor dat je vanuit je pols kan spelen. 

Als je nu je hand optilt zul je merken dat je stok het zachte kussentje van je handpalm raakt. De rest van de vinger vouw je er losjes omheen. 

Om een slag te maken maak je vooral gebruik van je pols. De stok heb je losjes vast en je arm is ontspannen. Als je de beweging groter wilt maken gebruik je je elleboog. Je arm is nog altijd ontspannen en de stok losjes maar gecontroleerd in je hand. 

French Matched Grip

Ook bij French Matched Grip ga je op zoek naar het punt waar de stok het beste zal stuiteren. Daar pak je de stok vast tussen je duim en je wijsvinger. Nu draai je je hand niet zoals we dat bij German Matched deden. Als je nu je stok op en neer beweegt lijkt de beweging op het schudden van iemands hand. 

Dit zorgt ervoor dat je meer vanuit je vingers zal spelen in plaats van uit de pols zoals we dat bij German Matched deden. 

Daarom heb je bij French Matched Grip waarschijnlijk meer finesse en bij German Matched Grip meer power.  Deze technieken kan je toepassen op het hele drumstel. 

Tot slot 

Je bent vrij om beide variaties van Matched Grip te proberen. Het is vooral belangrijk dat je een techniek kiest die bij jou past. Het kan zelfs een combinatie van technieken zijn. 

Succes! 

-Yorick