Basis drum cursus

Het drum pakket die jou van alle basis kennis voorziet!

6

Lessen

7

Videos

1

Play along

Basis

Niveau

Overzicht

Het klinkt waarschijnlijk ontzettend logisch maar in deze cursus ga ik het hebben over een aantal basiselementen. Deze 7 lessen zullen je helpen om te starten met drummen.

Voor wie is deze cursus?

Voor jou natuurlijk! Grote kans dat je op deze pagina bent gekomen omdat je graag wilt beginnen drummen of omdat je net begonnen bent. Met deze cursus creëer je de fundering waarop je verder kan bouwen als drummer. Heb je al ervaring? Dan sluit een andere cursus vast beter aan bij jouw wensen.

Als je deze cursus hebt afgerond weet je:

Cursus inhoud

Met een goede stoktechniek speel je lekkerder en houd je het langer vol. Je kan sneller spelen, langzaam en zacht heb je alles onder controle en je kan harder spelen zonder dat het kracht kost. Daarnaast voorkom je blessures en draagt het bij aan een betere sound.  

In deze les behandel ik Matched Grip

 • German Style
 • French Style

Na deze les weet je hoe deze twee verschillende vormen van Matched Grip werken en kan je voor jezelf beslissen welke voor jou het beste is. Het mag zelfs een combinatie van technieken zijn.  

Muziek kan je zien als een taal. Een taal kan je namelijk spreken, je kan er naar luisteren, opschrijven en lezen. Dat geldt ook voor muziek. 

Je kan ontzettend veel leren door te luisteren naar andere drummers, daar is geen twijfel over mogelijk. Daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat noten lezen je kan helpen bij het leren drummen. Op die manier heb je namelijk het beste van twee werelden. Je leert door naar drummers te luisteren en hun ideeën te lezen. 

Na deze les weet je

 • Welke muzieknoten en rusten er zijn
 • Hoe de verschillende onderdelen van het drumstel genoteerd worden. 
 • Hoe herhalingstekens werken. 
 • Wat een ‘maat’ is.

Ik ben er van overtuigd dat als je deze kennis over muzieknotatie beheerst, het jou als drummer zal helpen. 

Drummen is een fysieke bezigheid dus is het niet meer dan logisch om je spieren op te warmen voordat je flink aan de slag gaat.  Het woord zegt het al. Je bent aan het opwarmen. En tijdens dat opwarmen gaat er meer zuurstof naar je spieren. Die zuurstof is nodig om al dat harde werk te verzetten. Daarnaast gaat de stofwisseling sneller en worden de benodigde stoffen sneller aangevoerd en de afvalstoffen sneller afgevoerd waardoor je minder snel zal verzuren. Daarnaast kan het helpen om blessures te voorkomen en zal het soepeler en lekkerder spelen.  Na deze les weet je welke Warming-Up oefeningen je kan doen Voordat je gaat drummen  Op een Practice-Pad  Op je drumstel Hoe je deze oefeningen óók kan doen als je geen drumstel of drumstokken tot je beschikking hebt 
 Check voor jezelf welke Warming-Up voor jou het beste werkt en geef er vooral je eigen draai aan. 

In deze les gaan we aan de slag met grooves. Een groove is een stukje ritme wat je kan herhalen zodat er een flow ontstaat. 

De groove uit deze les zie ik als een goede basis voor popmuziek. Deze wordt daarom ook in ontzettend veel liedjes gebruikt. Ontzettend waardevol dus! 

Na deze les 

 • Kan je jouw eerste Groove spelen
 • Verschillende variaties toepassen
 • Heb je een goede basis waar je op verder kan bouwen

Begin rustig met oefenen en zorg dat je de oefeningen goed speelt. Daarna kan je het tempo opvoeren. 

Fills kan ik het beste omschrijven als overgangen of aankondigingen. 

Stel je speelt een song waarvan de groove in het couplet anders is dan de groove in het refrein. Als je gaat wisselen van de een naar de ander kan het mooi zijn om daar een overgang tussen te spelen. Een Fill dus. 

Na deze les kan je 

 • Jouw eerste Fill spelen
 • Verschillende variaties toepassen
 • Deze Fills combineren met Grooves 
 • Een Crash Cymbal toevoegen 

Begin rustig. Zorg dat je de Grooves, Fills en andere oefeningen goed kan spelen voordat je het tempo op gaat voeren. 

Je wilt dat je drums met je meewerken i.p.v. tegen je werken. Je wilt overal goed bij kunnen zonder gekke houdingen aan te nemen waardoor je last van je schouders of rug kan krijgen. 

Na deze les weet je 

 • Hoe ik mijn drumstel opzet, afstel en waarom ik dat op die manier doe
 • Hoe je dit met jouw eigen drumstel kan toepassen. 

Met deze kennis in huis kan je gaan experimenteren met de opstelling van je drumstel. Zo kom je er achter wat voor jou het beste werkt. 

Veel dingen de we hebben besproken in de basiscursus komen samen in deze Play-Along. 

 • Stoktechniek
 • Grooves
 • Fills
 • Noten lezen

Gebruik de PDF en de video om de song te leren. Vervolgens ga je mee spelen met de Audio

Recensies

Ben jij klaar om te starten?

Meer cursussen

Beginner

Beginnercursus

Deze cursus is gemaakt voor drummers die aan het begin van hun drumcarrière staan. Met de kennis en skills die je hebt opgedaan in de Basis Cursus begin je aan een aantal nieuwe uitdagingen.

Je gaat nieuwe ritmes, grooves en fills leren die je vervolgens op verschillende muzikale manieren toe kan passen.

Beginnercursus

9 Lessen
10 Video's
1 Play along
Bekijk cursus

Advanced

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. aulla sit amet magna sodales, interdum tortor etlert of dictum mauris loean ultricies lectus quis gravida urna interdum quam bibend.

Lorem Ipsum

5 lessen - 4:11 uur
Bekijk cursus